Məlumat

Maral

Maral



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Dövrümüzdə yaşayan maral, təxminən qırx növdən ibarət heyvanlar qrupunu meydana gətirir. İstisna qadın maralıdır.

Ən kiçik maralın çəkisi təxminən iki kiloqramdır. Və boyu iyirmi beş santimetrdən çox deyil. Elmi adı kiçik kançildir. Zooloqlar onu maral adlandırırlar. Geyiklər arasında "nəhəng" Afrika marallarıdır - çəkisi on beş kiloqrama çata bilər.

Maralın buynuzu yoxdur. Ancaq onların böyük dişləri var, elə böyükdürlər ki, qalırlar! Ümumiyyətlə, maral bütün kərpic heyvanların ən ibtidai növüdür. Yeri gəlmişkən, onlar bu qrupda ən qədimlərdir. Günümüz boşluqda olan maralı! Geyik yerdən yüksək olmayan bu boşluqları seçir. Yalnız gecə qidalanmaq üçün çıxırlar. Afrika maralları nəmli yerlərdə, Asiya maralları quraq yerlərdə yaşayır.

Geyiklər ehtiyatlıdırlar. Buna görə onları nadir hallarda meşədə görmək olar. Təsadüfən bir maral bir insanın yanında olursa, bir anda o, dağlıq ərazidə yox olur və bu yerdən çox da uzaqlaşmağı gözləyir. Geyik və himayədar rənglənməni qoruyur - buna görə də, hətta təmizliklərdə belə tapmaq çətindir. Əgər maralın uzun müddət hərəkətsiz dayana biləcəyini də nəzərə alsaq, deməli, onların yaşayış yerlərində çox diqqətlə gəzmək lazımdır.

Geyik rəqibinə ... yaralı yaralar vura bilər. Bəli, bu sevimli və mülayim (görünüşü ilə) heyvanın uzun dişləri var. Heç bir halda vurulmamalıdır, çünki bu vəziyyətdə sakit bir heyvan dərhal bir heyvana çevriləcəkdir. Maral üzmək və yaxşı dalmaq. Yaxınlıqdakı su varsa, maralın bu qabiliyyəti, təqib edənlərdən başqa bir qaçış növüdür.

Şimal maralı pəhrizinə yalnız bitki qidaları daxil deyil. Həşəratlar, xərçəngkimilər, kiçik balıqlar, quş yumurtaları və hətta quşlar özləri yeyirlər. Fakt budur ki, bu heyvanlar kavşaklara aid olsa da, mədəsi üç otaqdan ibarətdir - həzm sistemi yalnız çox miqdarda bitki qidasını həzm etmək üçün kifayət qədər uyğunlaşmır.

Musk maralları maraldan qırmızı marala keçid formalarından biridir. Musk maral ibtidai maraldır. Bu maral növünün fərdləri Altay və Sayan dağlarında yaşayır, həmçinin Sibir və Uzaq Şərq dağlarında yaşayırlar. Müşk maralları marallara daha yaxındır, yalnız daha böyükdür. Eyni sümüklər on santimetr uzanır. Yeməyin əsasını çəmən likenlər təşkil edir, buna görə də bu marallar dağların cənub-şərq yamaclarında çəmən meşələrində yerləşməyə üstünlük verirlər. Müşk maralları sürülərdə yaşamır.

Müşk maralları məharətlə özlərini təhlükədən xilas edir. Bir yırtıcı heyvan və ya ovçu onları təqib edirsə, müşk maralları cığırı qarışdırır. Bunu çox orijinal bir şəkildə edirlər: əvvəlcə irəli qaçırlar, sonra sanki öz yollarında addımlayaraq geri qayıdırlar və bir tərəfə atlayırlar. Və müşk maral ustalıqla tullanır! Əgər belə manevrlər onların arxasınca qaçmağına kömək etmirsə, bu marallar tez dağlara, hətta qurdlar belə dırmaşa bilməyən dik yamaclara qalxırlar.

Müşk maralının məhv olmasına səbəb bu əzələ kisəsi maralının olması idi. Kişinin qarnında tapılır və təxminən qırx qram müşk daxildir. Maralıların özləri bunun cəlbedici bölgələri qeyd etmək üçün lazımdır. İnsanlar dərman hazırlamaq üçün buna ehtiyac duyurlar (Çində) və ətir ətirini qorumaq üçün də istifadə olunur. Şərqdə uzaq on dördüncü əsrdə inşa edilən bir məscidin mövcudluğu haqqında bilinir. Beləliklə, tikinti materiallarına müşk daxildir. Məbədin ətri bu günə qədər qalıb. Bu maralların bir çox təbii düşmənləri, məsələn, linç, canavar, tülkü olsa da, bir nömrəli düşmən insan olaraq qalır və müşk maralları üçün çox qiymətli bir kubokdur.

Su maralları görünüşündə müşk maralına bənzəyir. Onların da buynuzları yoxdur. Yalnız su maralları (adından göründüyü kimi) su obyektlərinin sahillərində yaşayır: göllər, çaylar və hətta bataqlıqlar. Şərqi Çin ərazisində yaşayırlar.

Muntjak həm dişləri, həm də qarışqalar olan yeganə maraldır. Sonuncusu, hələ də adi silahların xüsusiyyətlərinə sahib deyil. Bu marallar Cənub-Şərqi Asiyada yaşayır.

Geyik tez-tez buynuzlarını tökürdü. Bunu hər il edirlər. Hər il marallar buynuzu dəyişdirir, yeniləri isə heç vaxt köhnələrin konturlarını təkrarlamır. Köhnə buynuzların tökülmə vaxtı çiftleşme mövsümünün sonuna düşür.

Geyiklər başlarında ən çox dallı buynuzu var. Gənc marallar kiçik və sadə buynuzlarla doğulur; fərdlər yetişdikcə buynuzlarda cücərtlər görünür və qocaldıqca buynuzlar daha da asanlaşır.

Yeni buynuzlar inanılmaz dərəcədə böyüyür. Məhz: gündə bir santimetr. Hər dəfə onlar qığırdaq toxumasından əmələ gəlir. Maraqlıdır ki, yeni yetişən buynuzlar isti və yumşaqlığı ilə fərqlənir. Gənc buynuzlar hətta böcək dişləmələrini hiss edirlər. Onların həssaslığına görə marallar yeni qarışqalara hörmət edirlər.

Qırmızı maral qırmızı maralın tipik nümayəndəsidir. Qədim dövrlərdən bəri Avrasiya, Şimali Amerika və Şimali Afrikada geniş yayılmışdır. İndiki vaxtda alimlər qırmızı maralın 15-dən 18-ə qədər alt növünü sayırlar, hər birinin görünüşü digərlərindən çox fərqlidir. Bu marallar həm meşələrdə (tayqanın cənubundan subtropik meşələrin şimalına qədər) və dağlarda (alp çəmənliklərindən dağların ətəyinə qədər) yaşayır.

Avropalı qırmızı maral yeməkdə çox iddiasızdır. Onların pəhrizinə ağac qabığı, şam tumurcuqları, likenlər daxildir. Təzə otlar, göbələklər, yabanı alma, acorns, şabalıd və s.

Çiftleşme mövsümündə maral "hərəm yaradır". Bunlar yalnız bir kişi və üçdən iyirmi dişi sürülərdir. Çiftleşme mövsümündə, səhər saatlarında kişinin səsini eşitmək çox yaygındır.

Qırmızı maral körpələri "tənha bir yerdə" doğulur. Ləkə doğulur. Buzanlar həyatının ilk həftəsini praktiki olaraq hərəkətsiz keçirirlər. Ana yalnız onları qidalandırmaq üçün yanına gəlir - qalan hissələrini balalarından bir az uzaqda gəzir. Ancaq onsuz da ikinci və ya üçüncü həftədə balalar analarına tabe olmağa başlayır və bir aydan sonra özləri ilə ot yığmağa başlayırlar. Həyatın ikinci ilində gənc kişilər sadə buynuzlar yetişdirirlər.

Göy maralları ən kiçik Avropa marallarıdır. Şagirdlərin ahəngdar təşkili səbəbindən adlarını aldılar. Bu maralların qısa bir cəsədi var, başında üçdən beş tinə qədər olan şaquli şəkildə qurulmuş buynuzlar var.

Çovdar maralının təbii düşmənləri çoxdur. Bunlara links, canavar, tülkü daxildir. Göy maralının balaları həyatın ilk həftəsində tənha yerlərdə və fərqli yerlərdə gizlənərək yalan danışmağa məcbur olur. Bu, ən azı bir maralın sağ qalması üçün bir şans verir.

Düşən maral süni şəkildə yerləşdi. Aralıq dənizi ölkələrində təbii şəraitdə maral yaşadı. Sonra tamamilə məhv edildi və sonra, həqiqətən, düşmüş marallar populyasiyasına başladı - eyni adamın köməyi ilə. Rus şəraiti maral həyatı üçün çox əlverişli deyil. İndi Baltikyanı ölkələrin, Ukraynanın və Belarusiyanın bəzi ərazilərində yaşayır. Ən çox sayda şəxs burada ov ərazilərində yaşayır. Kök maral dərin qarda gəzə bilmir, buna görə qış aylarında qidalanmalıdır.

Düşən maral həmişə diqqətlidir. Geyiklərin çoxu ləkə doğurur, sonra bu rəngini birdəfəlik itirir. Doe getdi. Onların hərəkətli dəriləri onlara kamuflyaj etməyə kömək edir - ləkələr günəşin parıltısı ilə qarışır. Ancaq bu, həmişəyaşıl meşələrdə yaşadıqda yaxşıdır. Ağacların qış üçün yarpaqlarını tökdüyü meşələrdə maral bu aylarda "paltar dəyişdirməli" olur və bununla da lazımsız ləkələrdən xilas olur.

Elk ən böyük maraldır. Ən böyük elk yarım tona qədər çəkə bilər və buynuzlar iki metrə çata bilər. Bu maralların güclü bir sinə və böyük bir başı var. Moza əla eşitmə qabiliyyətinə malikdir - böyük qulaqları hər hansı bir kənar səs-küydə səs mənbəyinə çevrilir. Elks Şimal yarımkürəsinin soyuq və mülayim zonalarında yaşayır.

Qədim dövrlərdən bəri dəri üçün moose məhv edilmişdir. Rus ordusu üçün camisoles və şalvarlar ondan hazırlanmışdı. Ancaq ötən əsrin əvvəllərinə qədər tərk edilməli idi. O dövrdə çox az tutqun var idi ... Bu heyvanların ovlanmasına tamamilə qadağa qoyulduğu üçün onların sayı artmağa başladı. Hazırda Rusiyada 600 minə yaxın şəxs yaşayır.

Moose yaxşı bəslənmiş heyvanlardır. Məsələn, bir körpəyə bir şüşədən içki versəniz, dərhal tibb bacısına bağlanar. Bununla birlikdə, böyük saqqal fermalarını saxlamaq çox çətindir, çünki bir elk ildə təxminən yeddi ton yem yeyir - və bu, əsasən qabıq və budaqlardır. Doğrudur, yay aylarında təbii mühitlərində moose su bitkilərində bayram keçirməyi sevir.

Elklərin təbii düşmənləri ayılar və qurdlardır. Sonuncular ümumiyyətlə bir qrupda hücum edirlər. Ayılar baharda ən çox təhlükəlidir - qışdan sonra. Düzdür, döyüşün nəticəsi həm topu, həm də ayı özü üçün fəlakətli ola bilər.

Şimal maralı köçərilərdir. Yazın başlanğıcında, maral sürüləri şimal meşələrini daha da şimalda tərk etməyə məcbur olurlar - onları dəri və gnatlar idarə edir. Payızda bu heyvanlar meşələrə qayıdırlar. Səbəbi tundrada küləklər qarları sıx bir şəkildə sıxışdırması və altındakı marallar yem yığa bilməməsidir. Yaz və payız yolları eynidir, su keçidləri eynidır. Köçlərin ölçüləri 800 kilometrə təyin olunur. Maraqlıdır ki, fawns olan gənc qadınlar ilk dəfə yazda yola düşürlər - çayları buz üzərində keçirlər. Bir az sonra şimala gəzən kişilər, çaylar üzərində üzmək məcburiyyətində qalırlar.

Qadın yalnız quru doğulmuş buzovu iyləyir. Bu, körpənin dondurulmamasıdır. Bu prosedur zamanı qadın körpənin qoxusunu xatırlayır. Şəfəq özü anasını səsi ilə tanıyır. Maraqlı bir həqiqət, doğuşdan sonrakı ikinci gündə bala yaxşı işləyir və hətta üzür.


Videoya baxın: Maral: En Güzel Hikayem. (Avqust 2022).